Marias tågblogg

Jobbar som lokförare vid SJ i Eskilstuna.

Tekniskt vagntjänst i Hagalund

Kategori: Tåg

Idag har jag haft tekniskt vagntjänst i Hagalund hela dagen. Vi har helt enkelt lärt oss mer om personvagnar. Och att det fanns så mycket man var tvungen att veta om vagnarna trots att man bara är lokförare det var överraskande.

Något som var ganska viktigt att vi kunde var att tömma tåget på vatten om man skulle vara tvungen att lämna vagnarna någonstans en längre tid då det är kallt ute. Då finns det kranar som man är tvungen att öppna på ALLA ställen där det finns vatten i tåget. Dvs. alla toaletter, restaurangvagnen, duschen i sovvagnarna om man har sådana med m.m. Har man ett långt tåg så tar det lite tid att tömma allting....

Och att det kunde vara bra att veta litterat på vagnarna, det trodde jag inte...Det trodde jag var vikt åt tågnördar att kunna...:) Men vi fick tex lära oss:

A-vagn= Sittvagn avsedd för 1:a klass
AC-vagn= 1:a klass liggvagn med fyra bäddar per kupé
B-vagn= Sittvagn avsedd för 2:a klass
BC-vagn= 2:a klass liggvagnar med sex bäddar per kupé
D-vagn= Postvagn
R-varg= Serveringsvagn (restaurang, bistro eller kafé)
WL-vagn= Sovvagn
X= Eldriven motorvagn ex. X40, X50, X12, X2
Y= Dieseldriven motorvagn ex. Y1

Förklaring av onödigt vetande:
Littera= av latinets litera - bokstav. Bestående av bokstäver och siffror och används för att ange typbeteckningar på järnvägsfordon.
WL= Wagon lits, franska för "sängvagn"


Nästa vecka blir det RC-praktik bla till Göteborg ToR på måndag och Karlstad på torsdag. Sen väntar egna turer med RC i en vecka och sen går jag in på vanligt schema lagom till lövhalkan kommer....Ser inte fram emot lövhalkan, den ska vara hemsk har jag hört....

Kommentarer


Kommentera inlägget här: