Marias tågblogg

Jobbar som lokförare vid SJ i Eskilstuna.

Gott Nytt År!

Kategori: Tåg

Gott Nytt År allihopa!

Hoppas nästa år blir lika bra som detta, det tror jag att det kommer bli. Jag kommer ju att för första gången ha 4 veckors betald semester, vilken lyx! :)

Jag ska jobba på nyårsdagen men börjar inte förrän 19.36.....

Svarade förresten på en insändare som någon skickat in till Eskilstuna Kuriren idag....man bara klagar utan att ta reda på fakta först. Blir lite trött på sånt ibland. Hoppas bara att jag nu har rätt i varför de har utökat restiden på Svealandsbanan.....Ingen annan som har något annat förslag?

Va, skulle ni till Eskilstuna?

Kategori: Tåg

Igår jobbade jag hela kvällen från 13.30 till 1.00 på natten. Mycket folk som reser så här innan jul men allting gick bra hela dagen, vi var i tid, X40:n var snäll och skötte sig, allting gick jättebra tills jag skulle ha sista tåget 23.20 hem från Stockholm. Vi stod på spår 11 och på spår 10 stod nattåget och hängde utanför så att vi inte kom ut. Jag ringde fjärren och han bad mig att återkomma vid avgångstid, hade de inte dragit undan så skulle vi varit tvungna att växla runt via spår 13 för att ta oss mot Eskilstuna....lagom roligt. Men precis på avgångstid så började de rulla sakta framåt och vi kunde få kör i signalen. Men i Älvsjö var det stopp igen, fjärren hade glömt bort oss och la genast kör i signalen när jag ringde. Men där gick ytterligare några minuter.

Nästa problem kom vid Södertälje. Jag anade att något var väldigt fel när jag inte fick 10A i ATC:n.....Det finns nämligen bara två spår (spår 1och 8) i Södertälje som leder ner mot Grödingebanan. De andra spåren leder mot Gnesta->Flen osv......Och man får ALLTID 10A vid en speciell signal innan Södertälje för att kunna gå in till spår 8, men det fick jag inte igår. Jag saktade ned, beredd på att stanna innan växeln om den skulle ligga fel, och det gjorde den! De ville ha oss mot Flen.....

Ett litet samtal till fjärren som genast fick kapitulera och erkände genast att hon lagt fel och hon var evigt tacksam för att jag stannat innan växeln, så att hon kunde reparera sitt misstag. Hade vi fortsatt fram till plattform hade vi varit tvungna att växla runt för att hamna på rätt spår.

"Hade du inte stannat hade jag varit tvungen att bjuda alla på tårta här" skrattade hon. Efter en lååång väntan när hon tog tillbaka tågvägen så fick jag till slut växla fram till plattform i Södertälje. Rätt plattform. :) Sen gick hela resan bra och vi var faktiskt inte mer än 7 minuter sena till Eskilstuna. Sen var det två snoungar som klev på i Strängnäs och som försökte tjuvåka till Eskilstuna men de två tuffa tågmästarna som jag hade med vägrade att släppa dem när vi kom till Eskilstuna. :)
Hehe, helt rätt och de fick till slut betala. Undrar hur de ska klara sig senare i livet de små liven. Mycket man undrar över ibland.

PS. Caroline och ni andra som inte vet vad det innebär att få 10A i ATCn.
ATC:n är ju ett hjälpmedel för oss förare för att hålla koll på hastighet, stoppsignaler m.m. Och i växlar får man oftast inte åka så fort, den högsta fart man kan ha i en växel är 130 km/h. Men oftast ligger det på 40, 80 eller 100 km/h. Och i Södertälje är det 100 km/h i växeln som vi åker i för att komma till spår 8. Då får man en förvarning långt innan att man är på väg mot en växel, man får upp 10A i ett av fönstrena i ATC:n. Just 10A innebär att målpunkten där man ska hålla 100 km/h ligger efter signalen, vid växeln.
Kanske inte lätt att förstå men fråga gärna om det är något ni undrar över. :)

God Jul på er alla, nu ska jag slå in julklappar. Ska jobba ikväll också men är ledig julafton, juldagen och annandagen. Ska bli så skönt så.

Interiörbilder från X40

Kategori: Tåg

Idag var det en underbart fin dag på järnvägen, njöt hela vägen från Arboga till Stockholm. Fick i och för sig BCU-fel och var tvungen att köra med nöddriften men det gick ju bra och då är det bara att njuta av det vackra vädret.

image75
Ibland lönar det sig att titta lite åt sidan också, trots att fönstrena på X40:n är beklagligt små....Här utsikt från Igelstabron i Södertälje.

Lite interiörbilder lovade jag ju också:

image76
Så här ser det ut till vänster.

image77
Rakt fram. Jag stod stilla för möte i Ryssjöbrink vid fototillfället....

image78
Till höger. I signaltablån kan ni förresten se mitt roliga "Fel på bakre BCU" -fel som jag råkade ut för.

De senaste veckorna....

Kategori: Tåg

har det sett ut så här på järnvägen.....

image70
Infarten till Rekarne visar "Kör, vänta kör" från Arboga-hållet.

Inte så roligt väder och inte har det hänt något heller, vilket ju är väldigt skönt i och för sig. Skönt att klara sig ifrån krånglande dörrar och annat roligt, men det kanske är lugnet före stormen, vem vet. :)

Jag var till Visby förra helgen och där var det lika grått som här men ack så mysigt. Bodde på stans finaste hotell, åt gott på restauranger, var på sittning på högskolan och träffade en massa trevliga gamla vänner.


image71
Ringmuren är vacker även i gråväder.

Nästa gång tror jag vi tar lite interiörbilder inifrån hytten istället. :)

Lugnt på tågfronten

Kategori: Tåg

Det har inte blivit så mycket inlägg på sistone och det beror helt enkelt på att det inte finns så mycket att skriva om. Det har inte hänt så mycket.

Eller, jag har varit nära att köra på två älgar i förra veckan. Den ena stapplade ut mitt framför mig innan Nykvarn om man kommer från Läggesta-hållet. Och en höll jag på att ta strax innna Kjula, mellan Strängnäs och Eskilstuna. Men de hann över båda två som tur var.....

Sen var jag på mitt livs första APT (Arbetsplatsträff) igår och det var väldigt roligt och trevligt. Vi var på Arosfortet i Västerås och lekte fångarna på fortet, eller nåt liknande. Kan rekommenderas om ni är ett gäng kompisar, eller varför inte lite teambuilding på jobbet?

I helgen ska jag ha lite minisemester och åka till Gotland för lite återföreningsfest med ett par av mina gamla klasskamrater sen studietiden där. Vi ska gå på julbord med gotlandsarkeoloerna på Rindi, studentkåren. Ska bli väldigt trevligt.

Mer bilder och rapport från järnvägen kommer snabbare än den här gången. Det som jag uppfattar som vardag kanske ni tycker är jättespännande, vem vet. :)