Marias tågblogg

Jobbar som lokförare vid SJ i Eskilstuna.

HLR och brandövning i Hagalund

Kategori: Tåg

Igår var jag på utbildning i Hagalund. En väldigt nyttig utbildning faktiskt, till skillnad från vissa andra utbildningar man varit på...Hjärt och lungräddning samt brand hette utbildningen idag.

Så nu kan jag rädda livet på folk som får hjärtstopp, lägga folk som är medvetslösa i stabilt sidoläge, känna igen tecken på stroke, släcka små bränder, använda brandfilt m.m... Saker som man kan ha nytta av i jobbet men även privat.

Vi fick även lära oss att använda en hjärtstartare som ju har blivit vanligare och vanligare. Vi kommer att få ut hjärtstartare på tågen under 2012.

Lite bilder från brandövningen:


Med kolsyresläckare måste man gå nära branden, ca 1 meter.


Här är det tomt, förr var det liv och rörelse i de här lokalerna...En vacker dag med Regina

Kategori: Tåg

Idag körde jag"lillpendeln" mellan Eskilstuna och Arboga. I normala fall så kör man x12:a men idag hade jag turen att få en x50 (även kallad Regina) istället. De är så tysta och behagliga att köra...Dessutom var det en strålande soluppgång imorse också. Jag testade min nya mobil som har en vassare kamera än min gamla.

Göteborg tur och retur

Kategori: Tåg

Igår åkte jag till Göteborg tur och retur från Västerås. Jag började 9.15 i Eskilstuna, åkte taxi till Västerås, ner till Göteborg, 2 timmar rast och sen hem igen. Jag var hemma 20.45 i Eskilstuna igen. En lång dag...

Jag körde de sk. regionaltågen mellan Stockholm-Göteborg som går via Västerås-Örebro. Det är många stopp på vägen, så det gäller att vara med hela tiden så man inte missar någon station. Och man får se städer/byar man aldrig fått se annars. På min väg från Västerås ner till Göteborg så stannade jag i Köping, Arboga, Örebro C, Örebro Södra, Kumla, Hallsberg, Laxå, Töreboda, Skövde, Falköping, Herrljunga, Vårgårda och Alingsås.

Lite bilder från gårdagens resa till Göteborg, som för övrigt gick väldigt bra, helt utan förseningar, vi var snarare tidiga på varje station...


Herrljunga. Tror jag det var...


De vackra sjöarna innan Floda. Sträckan efter Alingsås, ner mot Göteborg, då man passerar Floda, Lerum, måste vara en av Sveriges vackraste järnvägslinjer.


Norskt besök i Göteborg. Detta tåg går mellan Göteborg och Oslo. Den trafiken bedrivs av norska NSB i samarbete med Tågkompaniet. Tåget är ett BM73b. Topphastighet 210 km/h.

Höst och värme

Kategori: Tåg

Värmerekord! Det tackar vi på järnvägen för. Men trots att inte vintern börjat än så råkar man ut för förseningar iallafall. I tisdags var det ett stort växel och signalfel i Malmsjö mellan Flemingsberg och Södertälje, jag hade oturen att åka just den sträckan när växelfelet och signalfelet uppstod. Jag hade sex tåg framför mig när jag lämnade Flemingsberg som alla skulle passera Malmsjö. Och när det är växelfel och signalfel så tar det en väldig tid för varje tåg att passera...Vi var 50 minuter sena till Södertälje. För mig går det ju bra men den stackars ombordaren som får ta all skit från alla dessa oförskämda människor har det inte så roligt...

Har ni förresten sett att SJ ska starta en ny BETALD lokförarutbildning till våren? Om ni är sugna, ta chansen! Det är faktiskt ett bra jobb, trots alla förseningar och annat man råkar ut för så trivs jag med mitt jobb. Och att få en betald utbildning och sen vara garanterad jobb i två år, vad mer kan man önska sig?

SJ:s lokförarutbildningHär kommer några bilder som jag hittade i min telefon...

På väg in till toatömningen i Hagalund. Nya nationalarenan växer så sakteliga fram i bakgrunden..


Toatömningen i Hagalund. Gammalt lok och vagnar står parkerade precis bredvid, vad det är för lok kan säkert någon annan bättre än jag...