Marias tågblogg

Jobbar som lokförare vid SJ i Eskilstuna.

God Jul

Kategori: Tåg

God (H)Jul allihopa!

Jag har nu ledigt från skolan till den 2:a januari, så skönt. Man får passa på att njuta över att ha jullov för nästa jul vet jag inte hur det blir. Jag kanske får jobba hela julen, vem vet.

Tuut, tåg kommer efter jul igen. :)

Kram, Maria

Kändistätt

Kategori: Tåg

I helgen har jag jag och flickan varit till Göteborg (åkte tåg dit såklart). Vi har shoppat, varit på julmarknad på Liseberg, ätit gott, åkt spårvagn, myst en massa och sett kändisar. På stan såg vi Patrik Sjöberg handla julklappar på JC, och på hotellet bodde samtidigt med oss Johan och Danny från Idol 2006. Johan såg vi första kvällen och Danny såg vi i morse vid frukosten. 
Inte några jättekändisar i och för sig, men jag har ju följt Idol den här säsongen och då känner man ju igen dem.

RC-lok

Kategori: Tåg

Nu har vi haft utbildning på RC-lok i fyra dagar och det är SVÅRT. En massa scheman hit och dit, luften går si och så och då händer det...Den mojängen sköter det och den prudelutten sköter nåt annat...Men det är kul när man äntligen lyckas att fatta något, då blir jag lycklig! :)

RC4+2
Två Rc-lok, en 4:a och en 2:a.

Och det här ska man behöva gå igenom ytterligare ett par gånger för varje lok eller motorvagnstyp som man ska få utbildning på senare...Men det är kul att vara lokförare! Vroom.

Tillbaka i plugget..

Kategori: Tåg

Ja så var det slut på det roliga för den här gången. Idag började vi skolan igen och ska gå fram till februari med lite jullov emellan, och sen blir det 3 månaders praktik.

Idag gick vi igenom ett par paragrafer i säo:n som lite mjukstart. Nästa vecka blir det fordonskunskap på RC lok.

Som jag lovat så kommer det nu lite bilder även från bangården, och en bild inifrån T44:an som Nyfikna Caroline hade önskat. Dessvärre hade jag bara en bild inifrån loket, men en T44 är inte så mycket att se inuti. Ett RC lok är ju lite större med ett stort maskinrum emellan de två förarhyttena. Där tog jag dessvärre inte heller nåt kort men får återkomma med det när jag kommer åt ett RC-lok nästa gång. :)

Ja den första bilden visar I-gruppen eller Infartsgruppen som det så fint heter. Man ser vårat lok till höger (T44) och ett RC lok till vänster. Det loket används för att backa de inkommande tågen över vallen som man ser rakt fram på bilden. Till höger i bild ser man också rangertornet. Man ser också att vi har stopp i vår signal, nere på backen.

140129-18

På den andra bilden (som är lite suddig) ser man hur vagnen rullar och vid det vänstra hjulparet ser man kolvbromsarna som hela tiden bromsar vagnarna så att de inte håller högre fart än 10 km/h....

140129-20

...när de slår ihop med stoppbockarna som står längst ner på varje spår som ni ser på bilden under. Sen när allt är gjort (ihopkopplat som det ska, bromsprovat) så kommer loket upp och ställer sig vid stoppbocken och man fäller den och kopplar vagnarna till loket och sen gör man ett till bromsprov (mycket bromsprov blir det!) och sen kan hela tågsättet åka iväg mot nya mål.

140129-21

Och så en bild på förarmiljön på en T44:a. Som ni ser så reglerar man pådraget med en ratt. Och till vänster om ratten finns környckeln.

140129-19