Marias tågblogg

Jobbar som lokförare vid SJ i Eskilstuna.

Tidig morgon på bangården i Eskilstuna

Kategori:

Granne med mitt gråa tråkiga tåg står dessa fina gröna..Kommentarer

 • Oda säger:

  Hej Maria,
  Finfin blogg du har!
  Jag är en tjej på 25 som är utbildad fotograf men jobbsituationen är tuff (som for arkeologer), så jag håller på att tänka lite på andra yrken man kan ha bredvid fotoyrket eller istället för. Jag har några frågor till dig, som jag skulle bli jätteglad om du svarade på.
  Tror du lokförare eller konduktör skulle vara något?
  Hur gammal var du då du omutbildade dig?
  Hur är det att vara tjej i detta yrket?
  Är det svårt att köra tåg? Jag kan köra bil, men har ingen erfarenhet av stora maskiner och hellre aldrig haft stort intresse för teknik och så. Måste man ha det?
  Är det lätt att få jobb efter utbildning?
  Är du glad för att du blev just lokförare?

  2013-05-28 | 19:13:58
 • Maria säger:

  Hej!

  Lokförare eller konduktör skulle jag absolut rekommendera!

  Jag var 26 år när jag började att läsa till lokförare, 27 år när jag var färdig och började på SJ. Idag är jag 33 och trivs fortfarande med mitt val av yrke. :)

  Det är fler och fler tjejer som blir lokförare. På min åkstation i Eskilstuna jobbar 20 st förare varav 7 stycken är tjejer, så det funkar absolut att vara tjej i detta yrke.

  Hmm, svår fråga om det är svårt att köra tåg..nej, att bara köra tåg är väl inte svårt, men lägger man till allt runtomkring som man måste hålla reda på så är det inte lätt. Men det är inga problem att lära sig under utbildningen. Ingen får börja köra tåg innan man är godkänd och känner att man klarar av allting själv.
  Jag har heller inget intresse för teknik, men det ingår en del baskunskaper inom ex. ellära när man går utbildningen. Samt att du får lära dig hur varje fordon fungerar. Men du behöver absolut inte vara tekniknörd när du börjar utbildningen.

  Lokförare är ett framtidsjobb tror jag, så det ska inte vara några problem att få jobb. Finns många olika bolag som kör tåg idag, inte bara SJ. Och jag hoppas ju att tågtrafiken kommer öka i framtiden då det är ett miljövänligt sätt att resa på samt transportera gods på.

  Jag är väldigt glad att jag blev lokförare.

  Grundlönen för lokförare på SJ är 30170 kr/mån. Samt att man får OB-tillägg, traktamente då man sover borta osv. Det finns andra bolag som har ännu mer i lön tex. Arlandapendeln och pendeln i Stockholm som ligger runt 35000 i månaden.

  Det negativa är de oregelbundna tiderna, när saker inte går som planerat (signalfel, växelfel, fordonsfel m.m.) som gör att man blir sen hem samt risken att köra på både människor och djur. Annars är det ett bra yrke.

  2013-05-29 | 23:26:12
  Bloggadress: http://solkurva.blogg.se
 • Oda säger:

  Tack för fint och snabbt svar!
  Jag ska söka utbildningen, så får vi se hur det går :)
  Ha det så gott!

  2013-05-30 | 18:30:01

Kommentera inlägget här: